Cumartesi, Eylül 21

Uzmanlardan tavsiyeler! Sıcaklar sağlığımızı nasıl tehlikeye atıyor?

KAYNAKben

Megapolde son günlerde yüksek sıcaklıklar olumsuz etkilese de AKOM, İstanbulluları özellikle sabah 10.00-16.00 saatleri arasında güneş altında fazla vakit geçirmemeleri, bol sıvı tüketmeleri ve hafif yiyecekler seçerken dikkatli olmaları konusunda uyardı. . , mevsim şartlarına uygun pamuklu giysiler.

Sıcaklıklarla birlikte artan nemin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtilmesine rağmen Bakırköy Dr. Sadi Konuk Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Eğitim ve Araştırma Klinik Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Meral Mert de özellikle kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşları uyardı.

Profesör. Sıvı tüketimine, ilaç kullanımına, tansiyon ve şeker kontrolüne dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Mert, sıcak havalarda kıyafet seçimi gibi birçok noktanın önemli olduğunu vurguladı.

“ŞEKER VE KAN BASINCINI İZLEMEMİZ GEREKİYOR”

Sıcaklığın insan sağlığına etkilerinden bahseden Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Meral Mert, şunları söyledi: “Hava sağlığımızı, metabolizmamızı ve günlük yaşamımızı etkiliyor. Güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde açık havada yürümek, çalışmak, egzersiz yapmak gibi aktivitelerden mümkünse kaçınmalı, bu aktiviteleri sabah ve akşam saatlerine kaydırmalıyız. Terleme seviyemize göre sıvı tüketimini arttırmalıyız. Uygun kıyafetler giymeyi seçeceğiz. Güneşte kalmamız gerekiyorsa şapka gibi koruyucu kıyafetleri de yanımıza alacağız. Saatlerce klima altında durmak ya da çok soğuk bir iklimde uzun süre kalmak baş ağrılarına, kas ağrılarına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Diyabet, kalp, akciğer ve böbrek hastalarımız, yaşlılarımız, hamilelerimiz ve yenidoğanlarımız var, hepsinin sağlık açısından dikkat etmesi gereken farklı noktalar var. İlaçlarımızı doğru sıcaklıkta tutacağız ki etkinlikleri kaybolmasın ve aşırı sıcaklıklara maruz kalmasın. Tatile çıktık, güneşe koymayacağız. Zaten ıslanınca renk değiştiriyor, buna izin vermeyiz. Genellikle 4-8 derece saklanmaya uygundur. İnsülin kullanan hastalarımız için ayrıca uyarı yapılması gerekmektedir. Aşırı sıcaklarda insülinin etkinliği kaybolabileceği gibi, sıcak havalarda insülin kullanıp dışarı çıkarsanız, örneğin yürürseniz çok daha hızlı çalışır, hipoglisemiye yatkınlığımız artar, dikkatli olmalıyız. Kan şekerini takip etmemiz gerekiyor, tansiyon hastalarımız için son derece önemli, sıvı kaybına bağlı olarak tansiyonumuz düşme eğiliminde oluyor. “Tansiyonumuzu kontrol edeceğiz, bu herkes için önemli” dedi.

“CİDDİ SONUÇLARLA HASTANEYE KALKABİLİRSİNİZ”

Profesör. sıcaklara rağmen sıvı tüketmemenin ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi. Mert, “Çok terledik, sıvı kaybettik ve yerine koyamadık, bu sıvı kaybı; Kan basıncının düşmesine, hipotansiyona ve hatta böbrek fonksiyonlarımızın bozulmasına yol açabilir. Baş dönmesi, bayılma ve senkop ataklarına neden olabilir. Akciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalar nefes darlığından şikayet edebilir ve kalp atışları artma eğiliminde olabilir. Bunlar neden oluyor? Vücuttaki sıcak havayı dengelemek için olur. ‘Efendim yazın tansiyonum düşüyor, kışın artıyor’ diyen hastalar var. “Kan şekerim yükselip düşüyor” ifadesinin ayarlanması gerekebilir. Aşırı terleyebiliriz, baş ağrısı yaşayabiliriz, baygınlık geçirebiliriz, güneş çarpması yaşayabiliriz, bulantı veya kusma yaşayabiliriz. Tabii havalar sıcakken beslenmemize biraz dikkat etmemiz ve sıvı tüketmemiz gerekiyor. Bu sıcak saatlerde bizi rahatsız edebilecek ağır gıdaları tüketmemeye ya da yaz aylarında kontrollü tüketmeye dikkat etmeliyiz. Aksi halde hastalıklarımız daha da kötüleşebilir. Maalesef yaz aylarında hastalarımız hastaneye yatırılabiliyor ve acillerimiz bu tür hastalarla dolu. Gölgede kalmak zorundayız, güvenlik önlemleriyle hayatımıza devam etmek zorundayız, belli ki bundan sonra bu sıcakları sık sık yaşayacağız. Kalbiniz kan basıncı, nabız ve sıvı değişikliklerindeki bu değişiklikleri her zaman telafi edemeyebilir. “Burada daha ciddi sonuçlarla hastaneye kaldırılabilirsiniz” dedi.

“YOL KENARINDA BAŞARISIZ OLAN İNSANLARIN SEDYELERDE TAŞINDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Profesör. İnsanların mümkünse güneşin dik açıda olduğu saatlerde açık havada bulunmaması gerektiğini ve dışarıda önlem almaları gerektiğini söyledi. Dr. Mert sözlerine şöyle devam etti:

“Lütfen bu saatlerde gerekiyorsa dinlenin, çalışıyor olsanız bile öncelikle ilaçlarınızı alın, tansiyonunuzu, kan şekerinizi kontrol edin. Sel uyarılarını ne kadar ciddiye alıyorsak, aşırı sıcak uyarılarının da ölümcül sonuçlar doğurabileceğini, kendi çabalarımızla dengede tuttuğumuz hastalıklar nedeniyle her şeyin ters gidebileceğini, daha sağlıklı insanların bile karşılaşabileceği bir insan olduğunu da biliyoruz. güneş çarpması belirtileri. Bazen yol kenarında baygın halde bulunan insanların sedyelerle götürüldüğünü görüyoruz. Bu durumlarda genel olarak aşırı sıvı kaybı ve düşük tansiyon dediğimiz durum ortaya çıkar. Çoğu durumda sorunu tıbbi müdahaleyle çözüyoruz. Yaşlılar, hamileler, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişiler daha duyarlıdır. Herkesin dikkat etmesi gerekiyor, bu grubun iki kat dikkat etmesi gerekiyor. Son zamanlarda kan şekerinde ve tansiyonda düşme ve yükselmeler, şiddetli baş ağrıları ve kas ağrılarından şikayetçi oluyorlar. Artan halsizlik ve yorgunluk hissi vardır. Tabii yaz aylarında enfeksiyonlarda artış oluyor, klima ve havalandırmanın doğru kullanımını hatırlatırım. Bakımı yapılmayan klimalardan dolayı da bulaşmanın oluşabileceğini söyleyelim. Yanımızda biraz su getirelim, takıntı haline gelmesini istemiyorum, su zehirlenmesi de mümkün. “Hastalıklarınızla ilgili bireysel düzenlemelere ihtiyaç duyabileceğinizi unutmayın, gerekiyorsa bu konuda doktorlarınıza danışarak düzenleme yapın.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş