
Yaz aylarında vazgeçilmez olan karpuzun sağlıklı tüketimi için önerilerde bulunan diyetisyen Gökçenur Kahraman şunları söyledi: “Karpuz karpuzunun çoğu sudan oluşuyor, ancak glisemik indeksi yüksek.
Beslenme ve klinik diyet diyetisyeni Gökçenur Kahraman, karpuzun yaz aylarında sık sık tükettiğimiz ve neyin dikkate alınması gerektiğine dair bildiriler yaptığımız faydaları.
“C vitamini, A vitamini ve potasyum içerir”
Dyt, besin değeri açısından karpuzun göze çarpan noktalarına dokunur. Kahraman, “Karpuzun yaklaşık yüzde 92’si sudan oluşur. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir seçenektir. 1 İnce dilim yaklaşık 90 kaloridir.
“Saçları güçlendirmeye yardımcı olabilir”
Dyt, karpuz içeriğindeki vitaminlerin ve minerallerin sağlık üzerindeki etkilerinden bahseder. Kahraman şunları söyledi: “C vitamini C vitamini açısından zengindir. C vitamini bağışıklık sistemini destekler, hücre onarımını teşvik eder ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca magnezyum gibi mineraller içerir (B1, B5, B6). Su, su akışkanlığı için akışkanlığı dengeleyebilirken, su akışkanlığı için akışkanlığı dengeleyebilir, ancak su akışkanını dengeleyebilir.
“Vücudun sıvı dengesine katkıda bulunur”
DYT, karpuzun yüksek su içeriğinin vücut hidrasyonunu nasıl desteklediğini (vücuttaki suyun yeterli şekilde çıkarılması ve dengeli bir yol dağıtımı) nasıl desteklediğini açıklar. Kahraman, “Karpuzun yaklaşık yüzde 90-92’si sudur. Bu özellik vücudun sıvı dengesine katkıda bulunur. Yaz aylarında, sıvı kayıp teri onun yerini almaya yardımcı olur” dedi.
“Ana yemeklerden 1-2 saat sonra tercih edilebilir”
DYT, karpuzun en sağlıklı tüketiminin nasıl olması gerektiğine dikkat çeker. Kahraman, “Karpuz yaz aylarının ferahlatıcı meyvelerinden biridir. Suyun çoğu sudan oluşur, ancak glisemik indeksi yüksektir. Ana yemeklerin bir avuç badem veya bazı fındık ile tüketilebilmesinden 1-2 saat.
“Karpuz tohumları gaz olabilir”
Karpuz, magnezyum ve çinko tohumları boyayı ifade etmede zengin. Kahraman, “Karpuz tohumlarının tüketimi hassas deneklerde gaz ve şişlik yaratabilir. Tuzsuz kavrulabilir. Karpuz kabuğunun cytrulin adı verilen bir aculin ağzı vardır. Citrulin’de bulunan amino asit spordan sonra meydana gelen kas ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
Böbrek hastalarına dikkat edin!
Dyt, karpuzun potasyum içeriği nedeniyle böbrek hastalarında dikkatlice tüketilmesi gereken bir meyve (1 porsiyon (150 gram) yaklaşık 168 mg potasyum içerdiğini) kaydeder. Kahraman, “Böbrek Potsium kapasitesi azalır, hiperkalyemi riskini arttırır. Hasta böbrek fazında, potasyum seviyesinde, sıvı gereksinimi farklı olabilir, kişisel bir diyet planı farklı olmalıdır” dedi.
Aşırı tüketim sağlık sorunlarına neden olabilir
Karpuzun aşırı tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kahraman, “Ani karpuz kanında aşırı şeker tüketimi, sindirim problemleri (şişme, gaz, ishal), yağlama ve kilo alımına neden olabilir” dedi.
“Kararsız kan şekeri olan insanlar her gün tüketmemeli”
DYT, diyabetik hastaların karpuz tüketimine dikkat etmesini önerir. Kahraman, “Karpuz yüksek glisemik bir indeksdir, bu nedenle diyabetli hastalar porsiyonların kontrolüne dikkat etmeyi tüketmelidir. Glisemi, dengesiz olan bireylerde her gün önerilmez. 1 kısmı yaklaşık 150 gramdır ve yaklaşık 150 gramdır ve badem, fıstıklar içerir.
“Karpuz ikilisi ve tavsiye edilen peynir”
Dyt, karpuzun yüksek karbonhidrat içeriğine sahip olduğu için protein veya yağ içeren bir gıda ile tüketilebileceğini vurgular. Kahraman, “peynir, proteinler ve yağların içeriği, açlık hissini artırarak direnç, karpuzları tek başına dengeleyebilir. Karpuz, karpuz, daha az tuzlu beyaz peynir, çiğ peynir, çiğ badem, zihinsel ve yanıltıcı, kırılgan yelkenler uygulanabilir” ile tüketilebilir. “
“Günde 2 porsiyon karpuz tüketimi güvenlidir”
Dyt, karpuzun günlük tüketiminin nasıl olması gerektiğini söylüyor. Kahraman, “Ortalama 300 gram tüketimi önerilir (1,5-2 bardak). 2 porsiyon karpuz tüketimi güvenlidir. Ancak karpuz her gün beslenmeye dahil edilmez, dengeli bir haftalık döngüde gerçekleşmesi önerilir.
(DHA)