İlde yüzyıllardır damakları tatlandıran ve son yıllarda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen perşembe cevizi helvası, içerdiği besin değerlerinden dolayı “enerji rezervi” olarak biliniyor. . Çöven kökü, meyan kökü, limon tuzu, bol kuruyemiş ve şeker içeren helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında vatandaşlar tarafından da bolca tüketiliyor. Bazı vatandaşlar helvayı ekmeğin içine koyup o şekilde tüketiyor.
“KIŞ AYLARINDA SICAK TUTTUĞU İÇİN TERCİH EDİLİR”
Yaklaşık 45 yıldır ceviz helvası üreten Hacı Gürdal, şunları söyledi: “Bu helvanın ana maddesi şeker ve beyazlığını veren saponaria kökü ve meyan kökü suyudur. Kaynarken içine tuz da ilave edilir ve limon Özellikle kış aylarında sevilir, soğuk havalarda içinizi ısıtır. Bol miktarda fındık içerir ve yazın biraz yumuşar, kışın ise sertleşir. Hava durumuna göre üretim yapıyoruz” dedi.
“MESLEK KAYBEDİYOR”
Dede mesleği olan helvacılıkta üçüncü kuşak olduklarını iddia eden Gürdal, şöyle konuştu: “Eskiden helva üreticisi çoktu, şimdi 2-3 tane kaldı. Gittikçe kaybolmaya yüz tutan bir meslek haline geldi. Günümüzde insanlar helvayla uğraşmak istemiyor. “Ana müşterilerimiz gurbetçiler, onları tanıyanlar farklı illere gittiklerinde toplu olarak alıyorlar” dedi.
“Haftada bir kez tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum”
Şenel Çelik isimli vatandaş, “Bu helvayı o kadar seviyorum ki, her markete gittiğimde alıyorum. Bu özelliği kış aylarında insanları sıcak tutar. Tadı çok güzel ve fındığın aroması çok lezzetli. Haftada en az bir kez tüketmeniz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Helvayı çok sevdiklerini belirten Emine Karadeniz, içindeki kuruyemişlerin doğal olduğunu, kışın sıcak tuttuğu için bu ürünü tüketmeyi sevdiklerini söyledi.
Yaşadığı İstanbul'a giderken helva aldığını söyleyen İdris Bayram, fırsat buldukça bu helvayı yediklerini anlattı.
İHA