Cumartesi, Eylül 21

Dolar euro ve sterlin karşısında değer kaybederken altın yükselişini sürdürüyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Euro ve sterlin, dolar karşısında yükselişini sürdürürken, altın fiyatları dün yeni zirvesine ulaştı. Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentiler artarken doların zayıflığı, para birimleri ve metal fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edebilir.

REKLAM

Dolardaki düşüş nedeniyle son haftalarda döviz piyasalarında önemli hareketlenmeler yaşandı. Euro, dolar karşısında güçlenerek 1,09’un üzerine çıkarak 10 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesini görürken, sterlin, dolar karşısında Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 1,30’un üzerine çıktı.

Altın vadeli işlemleri Çarşamba günü hafifçe geri çekilmeden önce ons başına 2.488 dolarla yeni bir zirveye ulaştı. Doların yabancı para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD doları endeksi, 21 Mart’tan bu yana en düşük seviyesi olan 104’ün altına geriledi.

Geçtiğimiz hafta beklenenden zayıf gelen ABD enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2020’deki Kovid-19 salgınından bu yana ilk faiz indirimine başlaması bekleniyor. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarın açıklayacağı faiz kararını da yakından takip edecek.

Euro ve sterlin yukarı yönlü baskıyla karşı karşıya kalabilir

Euro, Fransa’daki seçimlerin tetiklediği siyasi endişelerden kurtuldu ve son dört haftada dolar karşısında %2’den fazla değer kazandı. Piyasalar ECB’nin Haziran ayındaki ilk faiz indiriminin ardından agresif duruşunu sürdürmesini beklerken, ECB’nin faiz oranı kararı euro üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edebilir.

Piyasa tahminleri, ECB’nin faiz oranlarını yılın geri kalanında yüzde 0,4 puan düşüreceğini, ikinci indirimin ise muhtemelen Eylül ayında gerçekleşeceğini öngörüyor. Ancak ECB’nin Aralık ayında üçüncü faiz indirimi kararına ilişkin belirsizlik sürüyor.

Buna karşılık, Fed’in Eylül ayında faiz oranlarını yüzde 0,25 oranında düşürmesi ve bu ay toplam faiz oranının yüzde 0,75 oranında düşürülmesi için muhtemelen Kasım ve Aralık aylarında iki faiz indirimi daha yapması bekleniyor.

Fed’in faiz indirimine ilişkin artan beklentiler, euroyu dolar karşısında güçlendirmeye devam edebilir.

İngiltere’de Çarşamba günü beklenenden güçlü gelen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri, İngiltere Merkez Bankası’nın yüksek faiz oranlarını uzun bir süre koruyacağı olasılığını artırdı ve poundun yılın en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Genel olarak bakıldığında, Fed daha uyumlu politikalara doğru bir dönüm noktasında görünürken, diğer merkez bankaları daha muhafazakar bir politika izlemeye devam ediyor.

Altında görülmemiş bir yükseliş var

Fed’in faiz indirimi döngüsü başlatma ihtimali nedeniyle altın da yükselişini sürdürebilir. Doların düşüş eğiliminde olduğu dönemlerde kıymetli maden fiyatlarının da yükseliş eğiliminde olduğu görüldü.

Altının küresel fiyatı dolar cinsinden ifade edildiğinden doların zayıflaması, altını diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getiriyor. Bu durum altına olan talebi ve dolayısıyla altın fiyatlarını artırıyor. Yavaşlayan büyüme ve artan jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan küresel ekonomik belirsizliğin, altının güvenli liman olarak cazibesini daha da artırması bekleniyor.

Dünya Altın Konseyi, Altın Yıl Ortası Görünümü 2024 raporunda şunları söyledi: “Giderek karmaşıklaşan jeopolitik ve finansal ortam, altın rezervlerinin yönetimini her zamankinden daha önemli hale getiriyor.”

Merkez bankaları son iki yılda altın rezervlerini artırdı ve 2023 yılında toplam 1.037 ton rezervin banka kasalarına girmesi bekleniyor.

Bu yıl altın birçok kez tüm zamanların yeni rekorlarını kırdı ve bugüne kadar neredeyse %20 artışla S&P 500 Endeksini geride bıraktı.

Dünya Altın Konseyi raporunda “altının son aylarda gördüğümüze benzer bir aralıkta hareket etmeye devam edebileceğini” belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş