Avrupa’da insanların yüzde 75’i şehirlerde yaşıyor ve ekonominin çarkları şehirlerde dönüyor… Peki şehirlerde insanlar konut ihtiyacını nasıl karşılıyor? Avrupa’da reel ekonomi bu hafta büyüyor
Avrupa’da insanların %75’i şehirlerde yaşıyor. Reel Ekonomi bu hafta şehir yaşamına uyum sürecinde ortaya çıkan ekonomiyi anlatıyor. Peki bu ne anlama geliyor?
Öncelikle Barselona’ya gidelim. Uygun Fiyatlı Bir Eve Sahip Olmak Düşük Gelirli Vatandaşların Hayatlarını Nasıl Değiştirir? Eurocities Başkanı’na ulaşım gibi sorunlarla nasıl baş ettiklerini sorduk. Ayrıca Finlandiya’nın Vaanta şehrine gittik ve yeni insanların ve göçmenlerin şehrin altyapısını nasıl etkilediğini inceledik. Ayrıca Avrupa’daki yasa ve uygulamaların şehir yaşamına uyum sağlamada ne kadar etkili olduğunu da inceledik.
İşte gerçek rakamlar. Her 11 Avrupalıdan birinin yaşam standardı, ülkelerindeki diğer orta gelirli vatandaşlara göre daha düşük. %30 beklenmedik masrafları karşılayamaz. Vatandaşların yüzde 10’u ise gelirlerinin yüzde 40’ını ev kirasına harcıyor. Bu nedenle bazı insanlar şehir merkezinden taşınarak düşük gelirli işlerde çalışıyor. Bu nedenle şehirlerde gayri safi milli gelir azalıyor.
Şimdi Barselona şehrinde bu konuyla ilgili ne tür çalışmalar yapıldığına bakacağız.
Barselona’da 10 bin civarında toplu konut bulunuyor. Yani tüm evlerin yüzde 2’si düşük gelirli vatandaşlar tarafından kullanılıyor.
”Barselona’da evlerin yüzde 1,5’i sosyal yardım alan kişiler tarafından kullanılıyor. “Bu şehri Amsterdam, Berlin, Londra ve Paris takip ediyor.”
Aktivist Ada Colau, Barselona’nın yeni sol konseyinin başkanı ve yıllardır konut sorununu protesto ediyor. Bu çalışmalar sayesinde boş evler bankaların eline bırakıldı ve yaklaşık iki bin eski ev, yeni yer satın alınarak restore edildi. Bunun belediyeye sekiz ayda maliyeti 29 milyon euro oldu.
Vanesa Valino, Barselona Kent Konseyi: ”Devlet zaten kirasını ödeyemeyen dar gelirli insanlara 12 milyon euro harcadı. “Bu çalışmayla Kentimiz bu insanların barınma ihtiyacını karşılıyor ve onları kira yardımı almak yerine ev sahibi yapıyor.”
Jorge, bugüne kadar Belediyenin üç bin aileye yardım ettiğini söylüyor. Geçen Aralık ayında oğullarıyla birlikte bu eve taşındılar. PAH derneği, evden tahliye edilmeden yeni sosyal konut talebinde bulunabilmek için gerekli belgeleri hazırladı.
Barselona’da yaşayan Jorge Olaria Villar: “İşimi kaybedene kadar yedi yıl boyunca bodrumda yaşadım. Bir gün ellerinde belgelerle gelip evden çıkmamı istediler. “Şu anda burada ayda 85 avro ödüyorum, bu da gelirimin yüzde 20’sine tekabül ediyor.”
Konut kredisini ödeyemeyenler için oluşturulan PAH Derneği, mevcut belediye başkanı tarafından kuruldu. Onaylanan yasa sayesinde Katalonya Konseyi, acil durumlarda evlerini terk etmek zorunda kalanlara bankalara ait boş daireleri tahsis edebilecek. Kendilerini zor durumda bulan bu kişilere kira yardımı yapılıyor.
Luis Manuel Sanmartín, PAH Derneği Üyesi: ”Barselona’da günde 30 aile evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Kentte şu anda büyük şirketlere ait 2.500 daire bulunuyor. Bu boş evlerin sosyal yardım havuzunda kullanılmasını istiyoruz.”
Barselona Belediyesi şu anda 455 konutla ilgili olarak bankalarla görüşmelerde bulunuyor.
Barselona’daki bu sistem her yerde uygulanamıyor. Bu noktada Eurocities devreye giriyor. Avrupa’daki 130 şehir ve belediye başkanını bir araya getiren bu kuruluş, bu yerlerde karşılaşılan sorunlara uygulanabilir, uzun vadeli çözümler sunmaya kararlıdır.
Eurocities genel müdürü ve Nantes belediye başkanı Joanna Rolland ile büyük şehirlerin karşılaştığı temel sorunları tartıştık.
Nantes Belediye Başkanı Joanna Rolland: ”En büyük sorun gayrimenkul açığı… Gelecekte Avrupa’da ve dünyanın diğer büyük şehirlerinde nüfus artışı yaşanacak. Bazı zorluklarla karşılaşacağız. Çevresel risk artacak. Ancak bunun için çözüm yöntemleri geliştirdik. Daha verimli olabilmek için Avrupa’daki yasaların şehir yaşamına ayak uydurması gerekiyor. Çünkü şehirler sabittir ve kaldıraç görevi görür. Şehrimin yılda 6.000 konuta ve 2.000 sosyal kira desteğine ihtiyacı var. Bu sorunların çözümü için tüm kaynaklarımızı kullanmalıyız. “Gayrimenkul ve inşaatı etkileyen yasalar yerel ekonomiyi ve istihdamı destekleyecektir.”
euronews: ”Ulaşımla ilgili yapmayı düşündüğünüz uygulamalar nelerdir?”
Nantes Belediye Başkanı Joanna Rolland: ”İnsanların sosyal hayata uyum sağlamalarında büyük şehirlere ve metropollere büyük görev düşüyor. Avrupa’daki bizim gibi şehirlere baktığımızda şehir merkezi ile popüler bölgeleri birbirine bağlayan bir ulaşım ağının olduğunu görüyoruz. Bu bir köprü görevi görüyor. Ancak şehir merkezi ile diğer yerler sadece çevre yolları ile birbirine bağlıysa, popüler mekanların arkasında sosyal ve kültürel bir kopukluk gizlidir. “Yani ortada boşluklar varsa insanların zihninde eşitsizlik, ayrımcılık ve bölünme kavramları daha fazla oluyor.”
euronews: ”Eurocities’in başkanı olarak yaptığınız çalışmaları göz önünde bulundurursanız hangi şehri örnek verirsiniz?”
Nantes Belediye Başkanı Joanna Rolland: ”Çok farklı şehirlerimiz var ve aynı tarihsel süreçten geçmediklerini görüyoruz. Örneğin Amsterdam dijital çağa ayak uydururken Barselona’nın da kültürel bir değişim yaşadığını görüyoruz. Alman şehirlerinde birçok mülteci araştırması yürütüldü. Veya Viyana gibi şehirlerde emlak ve uygun fiyatlı konut sorunlarına çözüm bulundu. Kısacası bu şehirler işlevsellik, estetik ve diğer konularda Avrupa şartlarındaki pek çok soruna örnek çözümler getirdi.
İster mülteci ister yasal göçmen olsun, Avrupa’daki şehirler son yıllarda her zamankinden daha fazla büyüdü ve bunun sonucunda ortaya çıkan zorluklar da artıyor. Mültecilerin çoğu iç savaşın devam ettiği Suriye, Afganistan ve Eritre’den geliyor.
Bu, kısa vadede gayri safi milli geliri artırır çünkü iç talep artar ve hükümetler sağlık ve barınma maliyetlerine daha fazla harcama yapar. Ancak orta ve uzun vadede kentlere göç edenlerin vasıflı personel açısından yeterli olmaması ve uyum sorunları yaşaması halinde bu durum gayri safi milli geliri de etkileyebilecektir. Şimdi Finlandiya’nın Vaanta şehrine gidelim ve şehirlerde yaşayan yeni gelenlerin iş bulmasına yardımcı olmak için yapılan çalışmalara bir göz atalım.
Helsinki yakınlarındaki Vantaa’da geleneksel kutlamalara çok sık rastlıyoruz. Ülkenin en çok göçmen alan şehri burası. Samira burada yaşayan 30 bin göçmenden biri. 19 yıl önce Fas’tan hukuk diplomasıyla buraya geldi. Çalışan bu annenin beş çocuğu var. Altı ay önce mülteci merkezinde yeni bir işe başladı.
Samira Chakir, Faslı göçmen: ”Finlandiya’ya ilk geldiğimde Fince kursu yoktu. 1997 yılında ülkeye sığınma talebinde bulunmak kolaydı ama benim için çok zor günlerdi…”
Vantaa’da eğitim ve sertifika programları yoluyla istihdam oranının artırılmasını hedefleyen bir sistem uygulanıyor. Hakunila Uluslararası Derneği, Fince kursları düzenleyerek mültecilere yardımcı oluyor. Geçen yıl bu kurslara 3 bin kişi başvurdu.
Uluslararası Hakunila Derneği Direktörü Burhan Hamdon: ”Birçok sorunu çözmeye çalışıyoruz. Çocuklu ailelerin ehliyet alma, emeklilik, barınma ihtiyaçları gibi sorunlu sorunlarını çözmeye çalışıyoruz.”
Belediye ve Suvi ve Tiina İş Kurumu çalışanları haftanın birkaç günü bu merkeze gidiyor.
Suvi Linden: “Göçmenlerin iş bulmasına, iş başvurusu yapmasına veya eğitim almasına yardımcı oluyorum.”
”Kıta dışında doğan 33,5 kişi şu anda Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde yaşıyor. Ayrıca 2015 yılının üçüncü çeyreğinde göçmen sayısında yüzde 150 artış yaşandı. Bu da sosyal, politik ve ekonomik açıdan büyük zorluklar anlamına geliyor…”
Finlandiya her yıl 3.000 göçmene kapılarını açıyor. Ancak 2015 yılında bu sayı 32 bine çıktı. Belediyede çalışan Hannele ve Anna göçmen sorunlarıyla ilgileniyor.
Geçen yıl Finlandiya’ya normalden 10 kat daha fazla göçmen girdi.
Bu göçmenlerin yaklaşık yüzde 40’ı oturma izni alabilecek.
Elbette yeni gelenler için daha fazla desteğe ihtiyaç var.
Avrupa Birliği, Göçmenlik Fonu’ndan bu konuda 3,14 milyar euro tahsis ederek göçmenlerin topluma tam olarak entegre olmalarını istiyor. Bu alanda en fazla harcama yapan ülke ise 370 milyon euro ile İngiltere’dir. Onu 310 milyon euroyla İtalya, 265 milyon euroyla Fransa takip ediyor.
euronews: ”Göç ister yasal ister yasadışı olsun, şehirler bu önemli konuyu nasıl ele alıyor? “Bu konuyla ilgili çıkarılan kanunlar bize gerçek bir çözüm sunuyor mu?”
Şu anda Avrupa’nın bölgesel hukuktan sorumlu komisyon üyesi Corina Cretu var. Mülteci göçünü ve uyum sürecini konuştuk. Şehirlerde yaşayan yerel düşük gelirli nüfus memnun edilirken bu sorun nasıl çözülebilir? Ayrıca mali konular ne olacak?
Avrupa Komiseri Corina Cretu: ”Tarihte daha önce hiç bu kadar çok insan kıtaya göç etmemişti ve Avrupa’da 120 milyon vatandaş yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Ancak artık mültecilerin uyum sürecini de önceliklerimiz arasına aldık. Ancak vatandaşlarımızın, özellikle de kent sakinlerinin yeni bir sürecin başında olduğumuzu bilmeleri çok önemli… Bu konuyla ilgili şu anda bölgesel ödeneklerde 450 milyar euro var. Üye ülkelerin de yardımıyla bu rakam 600 milyara çıkıyor. “Sahip olduğumuz bu fon sayesinde bu sorunu çözmek ve şehirlerdeki eşitsizliği sona erdirmek istiyoruz.”
euronews: ”Bu sorunu Avrupa’dan kent düzeyine indirdiğimizde olumlu ya da olumsuz bir tablo ortaya çıkıyor mu?”
Avrupa Komiseri Corina Cretu: ”Belediye başkanlarının üye ülkeler arasındaki siyasete ve sorunlara bulaşmadan önce, bu konuda hızlı ve kalıcı önlemler alarak göç sorununu çözmeleri gerekiyor. İlk defa herkesin bu konuda istekli olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 7 yılda şehirlere 16 milyar euro dağıtarak, dar gelirli insanların barınma ihtiyacı gibi önemli sorunları çözmek istiyoruz. Almanya ve Hollanda gibi ülkeler bu sorunlara mükemmel çözümler bulmuşlardır. Ancak diğer ülkeler bu konuda ne yapacaklarını tam olarak bilmiyorlar. Bu noktada onlara teknik olarak yardımcı olacağız.”
euronews: ”Şehirler 2016’da en çok hangi konuya odaklanmalı?”
Avrupa Komiseri Corina Cretu: ”Sosyal uyum sorununun önümüzdeki yıllarda karşılaşacağımız en büyük zorluk olacağını düşünüyorum… Yeni işletmeler, enerji ihtiyaçları, konut açığı, istihdam, bazı bölgelerin kentsel dönüşümü, eğitime yatırımlar ve sağlık harcamaları daha da artacak” önümüzdeki yedi yılda ‘bölgesel uygulamaların’ öncelikleri arasında yer alacağız”.