“Öğle yemeği için doğru zaman, kültürel normlara, kişisel tercihlere ve günlük programlara bağlı olarak değişebilir. Birçok Batı ülkesinde öğle yemeği saati genellikle 12:00 ile 13:00 arasındadır ve iş veya okul programlarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak öğle yemeği için doğru zamanı belirlerken bireysel ihtiyaçlarınızı ve yaşam tarzınızı dikkate almak önemlidir” diyor kayıtlı diyetisyen Shweta Gupta.
Dr. Gupta, öğle yemeği saatine karar verirken aşağıdaki faktörlerin dikkate alınmasını önerir:
Öğle yemeğini ne zaman yiyebileceğinizi iş veya okul programınız belirleyebilir. Yemek zamanınızı mola veya öğle yemeği saatinize göre planlamayı deneyin.
Vücudunuzu dinleyin. Belirli bir zamanda acıkmaya başlarsanız, bu öğle yemeği vaktinin geldiğinin iyi bir göstergesidir.
Tutarlı bir yemek rutini oluşturmak iştahınızı düzenlemenize ve enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olabilir.
Bazı kültürlerde öğle yemeği günün en önemli öğünüdür ve öğleden sonra geç saatlerde yapılabilirken bazılarında ise daha hafif bir öğle yemeğidir.
Bazı insanlar daha küçük bir öğle yemeği ve daha büyük bir akşam yemeği yemeyi tercih ederken, diğerleri bunun tersini tercih eder. Kişisel yeme alışkanlıklarınız ve tercihleriniz öğle yemeği seçimlerinizi etkilemelidir.
Sağlık veya kilo kontrolü nedeniyle belirli bir diyet veya yemek planı uyguluyorsanız, öğünleriniz için en iyi zamanları belirlemek için bir sağlık uzmanına danışın.
Ancak açlık sancılarını ve besin eksikliklerini azaltmak için dengeli bir öğün tüketmeyi unutmamak önemlidir.
Sonuçta, öğle yemeği için doğru zaman, günlük rutininize ve bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun olanıdır. Vücudunuzu dinlemek ve dengeli ve tatmin edici bir yemeğin tadını çıkarmanıza olanak tanıyan bir zaman seçmek önemlidir.
Klinik beslenme uzmanı Prachi Jain’e göre, “iştahı korumaya ve kontrol etmeye (aşırı yemeyi önlemeye), iştahı sürdürmeye ve kontrol etmeye yardımcı olan, 3 ana öğün ve 3 küçük öğün dahil olmak üzere günde 6 kısa, sık öğün tüketilmelidir”. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırmaya da yardımcı olurlar.”
“Yemek tüketim süreleri kişinin müsaitlik durumuna, çalışma saatlerine, vardiya zamanlarına vb. bağlıdır. “Kişiden kişiye değişebilir, ancak ideal olarak kişi, her öğün arasında 2 saat 30 dakika arayla ve her ana öğün arasında 5 saat arayla 6 kısa, sık öğün yemelidir” diye ekliyor.
Prachi Jain bir gün için ideal bir yemek planı paylaştı.
07:00: Hindistan cevizi suyu, sıcak su, bal ve limon gibi doğal içecekler.
8.30 – 9.00: Yumurta, peynir ve kepekli ekmekten oluşan kahvaltı
11.30 – Meyve, lahana, limonata, her türlü taze ev yapımı çorba, Ayran vb. gibi sabah atıştırmalıkları.
13.30 – 14.00 Öğle Yemeği
16.30 – 17.00 – Kavrulmuş ve ızgara atıştırmalıklar eşliğinde akşam çayı
19.30 – Akşam Yemeği
21.30 – Akşam yemeğinden sonra az yağlı süt
Ek olarak, ana öğünler ideal olarak 5 ana besin grubunun tümünü içeren dengeli öğünler olmalıdır: tahıllar, baklagiller (veya herhangi bir protein kaynağı), mevsim sebzeleri, meyve salatası/yeşil salata, süt ve süt ürünleri.