Olgun haliyle tüketildiğinde insan sağlığı açısından nimet olan ackee, açılmadan tüketildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Bilinçli tüketildiğinde sindirim sorunlarına derman olan Ackee meyvesi bile lif açısından oldukça zengindir. Yeterli lif alımı insülin duyarlılığını artırmaya, tip 2 diyabet riskini azaltmaya ve kilo kaybına yardımcı olabilir.
Ackee bağırsak iltihabını ortadan kaldırır ve şişkinlik ve kabızlığı önler. Kötü kolesterolü yok eden meyve aynı zamanda kan şekerindeki ani yükselişlerin önlenmesine de yardımcı olur.
Healthiersteps yazarları, potasyum açısından zengin olan meyvenin vazodilatasyon sağlayarak kan damarı hasarı riskini azalttığını söyledi. Bu sayede vücuttaki kan çok daha kolay pompalanır.
Tansiyon sorunlarına karşı etkili olan Ackee, yüksek demir içeriği sayesinde vücutta dengeli bir oksijen dağılımı sağlar. Ackee, yüzyıllardır Afrika tıbbında hipertansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir meyvedir.
Meyve A, C ve E vitaminlerinin bombasıdır; Mesane, rahim ağzı, akciğer ve lenfoma gibi kanser türlerinin riskini azaltabilir. Acke meyve ağacı kürek ve fıçı yapımında kullanılır. Meyvenin çiçekleri parfüm yapımında kullanılmaktadır.
Parazitleri öldüren ilaçların üretiminde de kullanılan Ackee, bahçe dekorasyonunda da önemli bir yer tutuyor. Jamaika’da balıkla birlikte yenilen bu meyve halk tarafından günün her öğününde tüketilebilir.
AKE MEYVESİNİN ZARARLARI VAR MI?
Olgunlaşmamış ackee meyvelerini yemek zehirlidir. Jamaika kusma hastalığı adı verilen bir duruma neden olabilir. Hipoglisin A (bir amino asit) bu bozukluğa neden olur.
Meyveyi asla doğal olarak açılana kadar yemeyin. Ackee meyvesi ayrıca fiziksel ve zihinsel yorgunluğa ve hipoglisemiye (kan şekerinde hızlı düşüş) neden olabilir.