Mısır’ın resmi ajansı MENA’nın haberine göre Sisi, Gazze’deki durumu değerlendirmek üzere başkent Kahire’de İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Belçika Başbakanı Alexander De Croo ile bir araya geldi. Toplantının sonunda Sisi ve davetli başbakanlar ortak basın toplantısı düzenledi.
İNSANİ YARDIM VE ARACILIK UZATILACAK MI?
Mısır cumhurbaşkanı burada yaptığı konuşmada, toplantıda daha fazla esir değişimi ve insani yardımın girişini sağlamak için çatışmadaki insani duraklamanın uzatılması konusunun ele alındığını kaydetti.
Gazze’de güvenli bölgeler oluşturulması konusunu görüştüklerini belirten Sisi, şöyle konuştu: “Gazze Şeridi’nin sadece güney kısmında değil, kuzey ve orta kısmında da evsizlerin yaşayabileceği güvenli bölgeler oluşturmaktan bahsediyoruz. ” dedi.
Filistinlilerin Gazze’den sürülmesinin sadece laftan ibaret olmadığını, aslında insanların bulundukları yerde yaşayamaz hale getirilerek gerçekleştirildiğini vurgulayan Sisi, şöyle konuştu: “Mısır olarak buna (sınır dışı edilmeye) izin vermeyeceğiz. 9 milyon göçmeni ağırladık. Ülkedeki insanlar, bu insanlar Suriye, Libya, Yemen, Irak, Sudan gibi ülkelerden geliyor.” “Güvenlik sorunları vardı. Ancak Gazze’de durum farklı. Bu yüzden Filistin sorununun sınır dışı edilmesini veya tasfiye edilmesini kabul etmiyoruz.” dedi.
SAVAŞLARIN NEDENİ FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMAMASIDIR
İsrail ile Filistinliler arasında son 17-20 yılda 5 çatışma yaşandığını ve bu çatışmalarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 27 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirten Sisi, şöyle konuştu: “Bu savaşların temel nedeni güvenlik eksikliğiydi. siyasi bir çözüm ufku ve 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti yaratmanın başarısızlığı.” .” değerlendirmesini yaptı.
Sisi, “Bu devletin (Filistin devletinin) silahsızlandırılmasına ve NATO, Birleşmiş Milletler (BM), Arap ülkeleri veya ABD’ye ait güçlerin garantisi altına alınmasına hazır olduğumuzu söyledik.” dedi.
İsrail ile Filistinliler arasındaki barış müzakereleri sürecinin 30 yıldır kesintiye uğradığını, yaşananların ardından bu süreci yeniden başlatmak yerine farklı davranmak gerektiğini kaydeden Sisi, şöyle konuştu: “Artık Filistin Devleti tanınmalıdır. Uluslararası toplum tarafından ve BM kapsamına alındı” dedi.
İSPANYA FİLİSTİN’İ TANIMAYA KARARLI
Sanchez, Mısır’da yaptığı basın açıklamasında, İspanya’nın Filistin devletini kısa sürede tanıyacağının sinyalini verdi.
Sanchez, şunları söyledi: “Uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin Filistin devletini tanımasının zamanı geldi. Bu geçerli ve önemli bir şey. Bunu AB ile birlikte yapmalıyız ama AB Filistin devletini tanımazsa İspanya tanıyacak” “. Kararını kendin ver.” dedi.
Geçen hafta İspanya Parlamentosu’nda hükümetinin güven oylamasında yaptığı konuşmada Sanchez, yeni hükümetin önceliklerinden birinin Filistin devletinin tanınması olacağını söyledi.
Dün yaptığı görüşmede bu görüşünü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya da dile getiren Sanchez, “İsrail’in kendini savunma hakkı vardır ancak Gazze’deki insani felaketin acilen durdurulması gerektiğini” de vurguladı.
“Filistin’de yüzbinlerce insanın yaşadığı korkunç acılar dehşet verici.” Açıklamayı kullanan Sanchez, İsrail ile Filistin arasında kalıcı ateşkes sağlanması durumunda iki devletli çözüme dayalı uluslararası bir barış konferansı düzenlemek için diplomatik eylemler yürütüyor.
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ve Başbakan Benjamin Netanyahu dün Kudüs’te ayrı ayrı bir araya geldi.
İsveç, 2014 yılında Filistin’i tanıyan ilk AB üyesi olurken, Polonya, Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Malta, AB’ye katılmadan önce bu adımı attı. (AA)