Pazar, Aralık 29

KİT’lerin 2024 yılı personel alım usulleri belirlendi

Kamu İktisadi İşletmeleri (KİT) ve bunların bağlı ortaklıklarında, çalıştıkları kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında 1 Ocak 2024 tarihinden sonra sözleşmeli personel kadrolarında istihdam edilenlerin atanmaması uygulaması 3 yıl doluncaya kadar devam edecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından “2024 yılı genel yatırım ve finansman programının uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin tebliğ”Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, sermayesinin yüzde 50’den fazlası kamu iktisadi teşebbüsleri ile işletme grupları tarafından kurulan anonim şirketlere ait olan işletmelerde emeklilik, istifa, kurum dışına çıkma, ölüm ve iş sözleşmesinin feshi nedeniyle çıkışlar dikkate alınacak. 2023 yılında işten ayrılan personel sayısının belirlenmesinde.

Bakanlığın bu yıl sermaye aktarımı yaptığı kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının personel atama işlemleri Bakanlığın onayına bağlı olacak. Bu firmalar basın bülteni ekinde yer alan “kişisel talep formunu” doldurarak taleplerini gerekçeleriyle birlikte Bakanlığa sunacak.

Ek personel almak isteyen kamu kurumları, ilgilerine göre Bakanlığa veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) bildirimde bulunacak. Personel talep formunu ibraz etmeyen firmaların talepleri dikkate alınmayacak olup, bu alandaki atama talepleri yıl içinde en fazla 2 kez Bakanlığa veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iletilebilecektir.

1 Ocak 2024 tarihinden sonra sözleşmeli personel kadrolarına atananlar, çalıştıkları kuruluşlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına önceki yıllarda olduğu gibi 3 yıl geçmeden atama yapılmayacaktır.

Şirket işe alım yöntemiyle şirketlerde sözleşmeli personel kadrolarına atananlar, mesleğin icrası için özel bir yarışma yoluyla asistan olarak eklenen pozisyonlar, mevcut unvanı dışında unvana sahip olan ve seviyeleri nedeniyle elde edilen pozisyonlar ve pozisyonlar hariçtir. eğitim. bu sınırlamadan.

2023 yılında yapılacak atamalar için Bakanlıktan özel görüş alınan ancak gerekli soruşturma veya atama işlemleri başlatıldığı halde tamamlanamayan personelin işe alım izinleri, Başka bir izne gerek kalmadan 2024.

ŞİRKET BÜTÇELERİ FİNANSAL HEDEFLER VE KUMAŞLARLA UYUMLU OLACAK

Şirketler, 1 Ocak’tan itibaren, 2024 yılında çalıştıracakları geçici işçilerin, Bakanlık tarafından açıklanan tavanı aşmamak üzere toplam adam-ay süreleri kadar Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Müdürlüğü’nden vize almak zorunda kalacak. yıl içerisinde askerlikten dönecektir.

İşin ihtiyaçları dikkate alınarak toplam fazla mesaiyi statüler arasında dağıtma yetkisi ilgili yönetim kuruluna ait olacaktır.

İşletmeler maliyetleri azaltmak ve sağlanan faydayı artırmak amacıyla gelecek yıl veya yıllar için hizmet ihalesi açabilmektedir. Çok yıllı hizmetlerin satın alınabilmesi için en az 2024-2026 dönemini kapsayan operasyonel bütçelerin hazırlanması gerekecektir.

Program hedefleri ve operasyonel bütçe kısıtları uyarınca 2024 yılında ihale edilecek hizmet tutarı, Bakanlıkça bildirilecek tutarı geçmeyecektir. 2025 ve sonrasına ilişkin hizmet alım tavanları, Bakanlığın 2024 yılı için açıkladığı tavanın her yıl yüzde 10 oranında artırılması suretiyle hesaplanacak.

Yapı veya birimlerin şirketler arasında devredilmesi halinde, hizmet alımına ilişkin toplam gider tavanının ve fazla çalışma izninin şirketler arasındaki dağılımı, taraflarca hazırlanacak ve Bakanlığa veya Bakanlığa iletilecek bir protokolle belirlenecek. İlgililiğine bağlı olarak özelleştirmeler için idare.

Kamu idareleri tarafından hazırlanan operasyonel bütçelerin mali hedef ve tavanlarla uyumlu olması ve mali hedef ve tavanları oluşturan her bir kalemin ayrıntılı olarak operasyonel bütçelerde yer alması zorunlu olacaktır.

TİCARİ BANKALARDAN KREDİLER

Şirketler, finansal ihtiyaç halinde öncelikle gelir artırıcı ve giderleri azaltıcı tedbirlere başvuracak, işletme sermayesi ve sabit sermayenin etkin yönetimi için gerekli tedbirleri alacak. Bu önlemlerin yeterli olmaması durumunda, belirlenen mali tutarlar doğrultusunda gerekirse bankalardan ticari kredi kullanımı da dahil olmak üzere diğer finansman yöntemlerine başvurulabilecek.

Halka açık şirketler, tabi oldukları mevzuat uyarınca hazırlamaları gereken mali tabloları ve Bakanlıkça hazırlanan diğer tabloları Halka Açık Şirket Veri İzleme Sisteminde belirtilen sürelere göre Bakanlığa iletir.

ŞEFFAFLIK FAALİYET RAPORLARI

Şeffaflığın ve kamuya hesap verebilirliğin artırılması amacıyla şirketler 2023 yılı faaliyet raporlarını 31 Mayıs 2024 tarihine kadar web sitelerinde yayınlayacak.

İşletmeler, faaliyet gösterdikleri sektörleri izlemek, sektör içindeki konumlarını daha iyi analiz etmek ve etkin sektör politikaları geliştirmek veya geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 2023 Sektör Raporu’nu hazırlayacak. Bu raporların basılı birer kopyası 31 Mayıs 2024 tarihine kadar Bakanlığa, ilgili Bakanlığa ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na gönderilecek.

Basın açıklamasının açık ve devretme ile ihale yoluyla hizmet alımına ilişkin maddeleri bugünden itibaren, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi