Cuma, Eylül 20

G7 zirvesi Rus kaynaklarının Ukrayna için kullanılmasına ilişkin anlaşmayla başladı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Seçim sonuçlarının ardından yaşanan siyasi çalkantının hemen ardından Avrupa Parlamentosu (AP), İtalya’nın başkanlığıyla başlayan G7 zirvesinde dondurulmuş Rus varlıklarından Ukrayna’ya 50 milyar dolar tahsis edilmesini onayladı.

REKLAM

G7 zirvesi Perşembe günü, ABD’nin dondurulmuş Rus varlıklarını teminat olarak kullanarak Ukrayna’ya 2024 sonuna kadar 50 milyar dolar borç verme önerisi üzerinde anlaşmaya varılmasıyla başladı. Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin ardından aşırı sağın güçlenmesiyle siyasi dengeler sağa kayarken, zirve aynı zamanda Kiev’e de güçlü bir destek gösterisi sunuyor.

Yetkililer anlaşmanın, liderler üç günlük zirve için güney İtalya’ya gitmeden önce kabul edildiğini doğruladı. Zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de katılacağı ve ABD Başkanı Joe Biden ile ayrı bir ikili güvenlik anlaşması imzalaması bekleniyor.

Papa Francis, G7 zirvesinde konuşan ilk Papa olacak. Cuma günü yapay zekanın vaatleri ve tehlikeleri hakkında konuşma yapacak olan Papa’nın, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlara barışçıl son verilmesi yönündeki çağrısını yinelemesi bekleniyor.

G7 zirvesi, aralarında Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD’nin de bulunduğu dünyanın sanayi açısından en gelişmiş 7 ekonomisini bir araya getiriyor. İtalya’nın başkanlığını yaptığı zirveye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni seçilen Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelmadjid Tebboune, Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto ve Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied de katılıyor.

Papa Francis, G7 zirvesinde konuşan ilk Papa olacak. Cuma günü yapay zekanın vaatleri ve tehlikeleri hakkında konuşma yapacak olan Papa’nın, Ukrayna ve Gazze’deki savaşlara barışçıl son verilmesi yönündeki çağrısını yinelemesi bekleniyor.

ABD Başkanı Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve şimdi de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un önümüzdeki aylarda seçimlere katılacak olması G7 üzerinde baskı yarattı.

Dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna’ya devredilmesi

ABD’nin teklifi, çoğu Avrupa Birliği’nde bulunan Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarından elde edilen yaklaşık 260 milyar doların Ukrayna’ya yardım etmek için kullanılmasını ve ABD hükümeti tarafından Kiev’e 50 milyar dolarlık bir kredi sağlanmasını içeriyor. Dondurulmuş fonlar teminat olarak.

Çarşamba günü Fransa’da düzenlenen resmi bir brifingde, liderlerin siyasi bir karara vardıkları ancak kaynakların kullanımına ilişkin mekanizmanın teknik ve hukuki ayrıntılarının hala üzerinde çalışılması gerektiği belirtildi. Sorun karmaşık çünkü savaşın beklenmedik bir şekilde sona ermesi durumunda, beklenmedik karlar artık krediyi geri ödemek için kullanılamayacak ve diğer ülkelerle bir yük paylaşımı anlaşması yapılması gerekecek.

Zirve öncesinde Washington ayrıca Ukrayna’ya güçlü destek sinyalleri verdi ve Moskova’ya yardım eden Çinli şirketleri hedef alarak Rusya’ya yönelik yaptırımları genişletti.

Avrupa seçimlerinden sonra Avrupa

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, aşırı sağ partisinin hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde 2022 seçimlerinden bile daha güçlü bir sonuç elde ederek kendisini İtalya’nın ilk kadın başbakanı haline getirmesinin ardından zirveye ev sahipliği yapacak. Sık sık değişen hükümetleriyle bilinen İtalya, şu anda Avrupa Birliği’nin (AB) en istikrarlı gücü olma konusunda alışılmadık bir konumda.

G7’nin diğer iki AB üyesi Almanya ve Fransa, aşırı sağ partilerin seçimlerdeki güçlü performansıyla ciddi şekilde sarsıldı. Macron erken seçim çağrısında bulunurken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin Sosyal Demokratları geride bıraktığını gördü.

Analistler, bunun sonucunda Meloni’nin üç günlük toplantıyı temel önceliklerine göre yönlendirebileceğini ve dünya sahnesindeki rolünü daha da güçlendirebileceğini söyledi. İtalyan hükümet yetkilileri, basında İtalya’nın taslak deklarasyonda kürtaja erişim konusunda dili yumuşatmaya çalıştığı yönündeki haberleri yalanladı.

Atlantik Konseyi Direktör Yardımcısı Nick O’Connell, “Son sonuçların bir sonraki G7 zirvesinin odağını temelden değiştirmesi pek mümkün olmasa da, bu seçim zaferi Başbakan Meloni’ye bunu esasen bir ‘Akdeniz zirvesi’ olarak çerçeveleme fırsatı sunuyor” dedi. . .

Bu, Meloni’nin Avrupa’ya yasa dışı göçü önlerken kalkınma için Afrika ile sömürücü olmayan bir angajman programını güçlendirme girişimini de içeriyor.

Onlarca yıldır Avrupa’nın göçmenlik tartışmasında sıfır noktası olan İtalya, Afrika’da iş ve fırsatlar yaratmanın ve gençleri Akdeniz’de tehlikeli yolculuklar yapmaktan caydırmanın bir yolu olarak Mattei Planı’nı destekliyor. Planda eğitim, sağlık hizmetleri, su, temizlik, tarım ve enerji altyapısı gibi sektörlerde pilot projeler yer alıyor.

REKLAM

Papa ve yapay zeka

Papa Francis, yapay zekanın vaadini kabul ederek, ancak onun oluşturduğu ciddi ve varoluşsal tehditleri vurgulayarak, yapay zekanın etik gelişimini ve kullanımını sağlamak için uluslararası bir anlaşma çağrısında bulundu. En büyük endişelerinden birinin yapay zekanın silah endüstrisinde kullanılması olduğunu söylüyor.

Ancak Francis, yapay zekanın en yoksul ve en savunmasız kişiler için ne anlama gelebileceği konusunda da endişe duyduğunu söylüyor: Bir ipotek başvurusunda bulunan kişinin güvenilirliğini, bir göçmenin siyasi sığınma hakkını veya daha önce bir suçtan hüküm giymiş birinin yeniden suç işleme olasılığını belirleyebilecek teknoloji.

87 yaşındaki Papa, zirve kapsamında çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirerek barış çağrılarını yenileyeceğini söyledi.

Nerede olacak?

G7 zirvesi, Puglia’nın badanalı ortaçağ köylerinden birine benzeyen lüks bir tesiste gerçekleşecek, ancak gerçekte bu, bir tiyatro sahnesini andıran sahte bir 2010 kasabasından başka bir şey değil.

REKLAM

Gerçek bir arkeolojik parkın yanında yer alan Borgo Egnazia, sokaklar, villalar, restoranlar ve saat kulesiyle tamamlanmış bir kent meydanıyla karakterizedir. Ünlülerin favori mekanı Borgo Egnazia, zirve boyunca dışarıya kapalı olacak.

Güvenliği sağlamak için getirilen 2 bini aşkın polis ve jandarma gücünde 5 yıldızlı konaklama beklenmiyor. Yetkililer, polis birliğinin gemideki sağlık koşullarının kabul edilemez olduğu yönündeki şikayeti üzerine Çarşamba günü Brindisi limanında kullanılmayan yolcu gemisine el koydu.

Tüm G7’lerde olduğu gibi, bir dizi küreselleşme karşıtı, savaş ve iklim aktivisti zirve alanının çevresinde, ancak liderlerin buluştuğu yerden uzakta protesto gösterileri düzenliyor. Bir grup, Cuma akşamı “barışı, halkların haklarını, dünyanın ve gezegenimizin kaderini belirleyeceğini iddia eden Büyük 7’ye karşı” bir “yoksullar yemeği” düzenliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş