Salı, Eylül 17

Boeing 737 Max 9 krizi: Eski CEO ilk kez ABD Senatosu önünde ifade verecek

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

ABD’li havacılık devi Boeing’in 737 Max 9 uçağıyla ilgili yaşadığı krizin ardından eski CEO Dave Calhoun, ABD Senatosu önünde ifade verecek. İki Boeing 737 Max uçağı kazasının kurbanlarının akrabalarının da orada olması bekleniyor.

REKLAM

Amerikan havacılık şirketi Boeing’in görevden ayrılan CEO’su Dave Calhoun, Salı günü, Boeing eleştirmeni Senatör Richard Blumenthal (D-Conn) başkanlığındaki ABD Senatosu Daimi Soruşturmalar Alt Komitesi önünde ifade verecek.

Bu, Ocak ayında Alaska Havayolları uçuşu sırasında 737 Max 9’un kapı panelinin patlamasından bu yana Calhoun da dahil olmak üzere üst düzey Boeing yetkililerinin Senato huzuruna ilk çıkışı olacak.

Ocak ayındaki kazada, uçak seyir halindeyken kapı durdurucu adı verilen panelin kırılması sonucu boş koltuğun yanında bir delik açıldı. Neyse ki herhangi bir ciddi yaralanmanın yaşanmadığı kazanın ardından şirketin en çok satan ticari uçağıyla ilgili yeni endişeler ortaya çıktı.

ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) ve Federal Havacılık İdaresi (FAA), kazayla ilgili ayrı soruşturmalar yürütüyor.

Calhoun daha önce şirketin güvenlik kültürünü savunmuştu ve yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Başından beri sorumluluğu üstlendik ve NTSB ve FAA ile şeffaf bir şekilde işbirliği yaptık.”

“Güvenlik kültürümüz mükemmel olmaktan çok uzak, ancak harekete geçiyoruz ve ilerleme kaydediyoruz” dedi. “Bugün güvenliği ve kaliteyi güçlendirmek için kapsamlı önlemler alıyoruz.”

Senatör Blumenthal, Calhoun’un Max’in 2018’de Endonezya’da ve 2019’da Etiyopya’da meydana gelen ölümcül kazaları hakkında aynı ifadeleri tekrarladığını söyledi.

Calhoun’un ifadesini “Boeing’in pazarın güvenini yeniden kazanabilmesi için gerekli bir adım” olarak nitelendiren Blumenthal, “Beş yıl önce Boeing, güvenlik uygulamalarını ve kültürünü elden geçirme sözü verdi. Bu sözün boş olduğu ortaya çıktı ve Amerikan halkı bir açıklamayı hak ediyor” dedi. Amerikan halkı.” “Bunu böyle tanımladı.

Calhoun’un ifadesi, ABD Adalet Bakanlığı’nın, ölümcül kazaların ardından varılan anlaşmanın şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Boeing’e dava açılıp açılmayacağını tarttığı bir dönemde geldi.

Şirket mesajı aldığını söylüyor.

Boeing, üretimi yavaşlattığını, işçileri güvenlik sorunlarını bildirmeye teşvik ettiğini, işçilerin güvenlik hakkında konuşmasına izin vermek için montaj hatlarını bir gün süreyle durdurduğunu ve kalite incelemesi yapması için emekli bir Donanma amiralini atadığını söyledi. Geçen ayın sonlarında FAA tarafından emredilen bir temizleme planını kabul etti.

Ancak Boeing’e kötü haberler gelmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta FAA, yanlış belgelenen titanyum parçaların Boeing’in tedarik zincirine nasıl girdiğini araştırdığını ve federal yetkililerin, uçuş ortasında olağandışı bir denetim probleminin ardından Southwest Airlines 737 Max’te meydana gelen “önemli” hasarı incelediğini söyledi.

Boeing, daha önce en çok satan uçağı olan yeni Max için iki aydır tek bir sipariş bile almadığını duyurdu.

Blumenthal, bir Boeing mühendisinin üretim hatalarının Boeing’in en büyük iki uçağı olan 787 Dreamliner ve 777’de güvenlik risklerini artırdığını söylemesinin ardından ilk olarak Calhoun’dan Senato alt komitesi huzuruna çıkmasını istedi. Şirketin, halkın Boeing’in çalışmalarına neden güvenmesi gerektiğini açıklaması gerektiğini söyledi.

Boeing, çalışan Sam Salehpour’un iddialarına karşı çıktı ve kapsamlı test ve incelemelerin mühendisin öngördüğü sorunların hiçbirini göstermediğini söyledi.

Calhoun, Mart ayı sonlarında yıl sonunda emekli olacağını duyurdu. Şirketin ticari uçak birimi başkanı da Calhoun’un emekliliğini açıklamasından kısa bir süre sonra istifa etti.

Etiyopya’daki Boeing Max kazasında ölenlerin aileleri Salı günü Capitol Hill’de yapılacak duruşmaya katılmayı planlıyor. Aileler, Boeing’e dava açması için Adalet Bakanlığı’na defalarca baskı yaptı.

REKLAM

Kazada babası hayatını kaybeden Zipporah Kuria, “Adalet sağlanana kadar barışa kavuşamayacağız” dedi. Kuria, ABD hükümetinin “Boeing ve şirket yöneticilerini 346 kişinin ölümünden cezai olarak sorumlu tutması gerektiğini” söyledi.

Adalet Bakanlığı geçen ay Boeing’in, 737 Max’i onaylayan yetkilileri yanılttığı iddiasıyla şirketi dolandırıcılık nedeniyle yargılanmaya karşı koruyan 2021 anlaşmasını ihlal ettiğine karar verdi. -dolandırıcılık yasaları.

Savcıların bundan sonra ne yapacaklarına karar vermek için 7 Temmuz’a kadar süreleri var.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom