Cuma, Eylül 20

BM, Ukrayna Barış Zirvesi’ne “gözlemci” olarak katılacak

Brown, BM Ofisi’nin Cenevre’deki haftalık basın toplantısında Ukrayna’daki insani çabaları değerlendirdi.

Rusya ile Ukrayna arasında 2022 yılının Şubat ayında başlayan savaşın son dönemde yoğunlaştığına dikkat çeken Brown, bu durumun günlük yaşamı ve insani çabaları sekteye uğrattığını söyledi.

Brown, “Bugün bir füze saldırısını duyup yarın unutabilirsiniz. Ancak bunun geniş kapsamlı etkileri var. İnsanlar evlerini, hayatlarını kaybediyor ve yaralanıyor.” dedi. dedi.

Brown ayrıca Ukrayna’da enerji altyapısına yönelik saldırıların yoğunlaştığının altını çizerek, Ukrayna’nın savaşın başlangıcından bu yana enerji üretim kapasitesinin en az yüzde 60’ını kaybettiğini kaydetti.

Brown, BM’nin de katkılarıyla gerekli alternatif enerji sistemlerinin sağlanması konusunda yoğun çaba sarf edildiğini, savaş devam ederse acıların artacağını söyledi.

Yarın İsviçre’de başlayacak Ukrayna’daki Barış Zirvesi’ne BM’nin “gözlemci” olarak katılacağını bildiren Brown, bugün BM adına katılacak kişilerin açıklanacağını söyledi.

Brown, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve İsviçreli yetkililerle görüşeceğini vurgulayarak, “BM orada olacak. Ukrayna için adil bir barışı savunmaya devam edeceğiz.” dedi.

“BM gözlemci olarak bulunacak ve gelişmeleri çok dikkatli dinleyecek.”

AA muhabiri, “Bu toplantıya Rusya davet edilmedi. Sizce Rusya olmadan bu zirvede müzakerelere zemin oluşturulabilir mi? Beklentileriniz nelerdir?” Soruyu yanıtlayan Brown, insani yardımdan kendisinin sorumlu olduğunu ve görevinin Ukrayna’da çok kötü koşullardaki 11 milyon insana destek olmak olduğunu söyledi.

Toplantıyı düzenleyenlere beklentilerle ilgili soru sormanın daha doğru olacağını söyleyen Brown, şöyle konuştu: “Genel Sekreter, BM’nin gözlemci olarak orada olacağını ve gelişmeleri çok dikkatli dinleyeceğini söyledi. Adil bir toplantı olmasını umuyoruz. Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca Ukrayna’ya barış sağlanacaktır” dedi.

Zirve “gelecekteki barış sürecine ilham vermek” amacıyla düzenleniyor

Zirvede, iki yılı aşkın süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşına diplomatik çözüm bulunması amaçlanıyor.

Uluslararası hukuk ve Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin Birleşmiş Milletler Şartı temelinde kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış için platform sağlamak amacıyla düzenlenen barış zirvesi, bu hedefe ulaşmak için olası bir çerçeveye ilişkin ortak anlayışı teşvik etmeyi amaçlıyor.

Zirvenin amaçları, her iki tarafın gelecekteki barış sürecine dahil edilmesi için “ortak bir yol haritası belirlemek” ve “gelecekteki barış sürecine ilham vermek”.

İsviçre, Ukrayna’nın isteği üzerine düzenlenen zirveye dünyanın dört bir yanından 160 heyeti davet etti. Zirveye katılımları konusunda 90 ülke ve kuruluş İsviçreli yetkililere bilgi verdi. Katılımcıların yaklaşık yarısı Avrupa ülkelerinden yetkililer olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş