Pazar, Aralık 22

Avrupa Merkez Bankası: Bulgaristan yüksek enflasyon nedeniyle Avro Bölgesi’ne katılamıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Bulgaristan’ın gelecek yılın ortasında avro bölgesine katılabileceği düşünülüyordu ancak katı ekonomik kriterleri karşılaması gerektiği söylendi.

REKLAM

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Çarşamba günü yayınladığı raporda, Bulgaristan’ın yüksek enflasyon nedeniyle Avro Bölgesi’ne katılamayacağını duyurdu.

Bu durumun, Avro Bölgesi ekonomisinin 21’inci üyesi olmayı hedefleyen Sofya için, bunun Balkan devletindeki fiyat artışlarını daha da kötüleştirebileceği yönündeki yaygın endişelere rağmen, muhtemelen hayal kırıklığı yaratması muhtemel.

ECB basın açıklamasında, “Avrupa Birliği’nin (AB) parasal olmayan birliğe üye ülkeleri tarafından 2022’den itibaren Avro Bölgesi’ne ekonomik uyum konusunda sınırlı ilerleme kaydedildi” deniyor.

Açıklamada ayrıca, Bulgaristan’da fiyatların yıllık %5,1 veya para birliğine katılım için gerekenden 1,8 puan daha fazla arttığı ve arz darboğazları hafifledikçe enflasyonun muhtemelen “önümüzdeki aylarda kademeli olarak düşeceği” belirtildi.

Bulgaristan Başbakanı Dimitar Glavchev Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, ülke euro kriterlerinin tamamını karşıladığında AB yetkililerinden yeni bir değerlendirme talep edeceğini söyledi.

AB üye ülkeleri otomatik olarak avro bölgesine katılmıyor ancak yasal ve ekonomik kuralları kabul ettikten ve istikrarlı döviz kurları ve sağlam kamu maliyesi de dahil olmak üzere gerekli kriterleri karşıladıktan sonra para birliğine katılmaları bekleniyor. Tek istisna İsveç ve Danimarka’dır. Bu ülkeler siyasi ve hukuki olarak AB’den bağımsız olmanın yanı sıra kendi ulusal para birimlerini de koruyorlar.

Siyasi huzursuzluk

Bulgar haber ajansı BTA’nın haberine göre Maliye Bakan Yardımcısı Methodi Methodiev, 4 Haziran’da Bulgaristan’ın, daha yumuşak ekonomik koşulların AB’den daha fazla değerlendirme talep etmesine olanak tanıyacağı gerekçesiyle 2025 ortasında para birliğine katılabileceği yönündeki umudunu dile getirdi.

Ancak sadece birkaç gün sonra, aşırı sağın güçlü sonuçlar elde ettiği ulusal ve Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleriyle ülke siyasi kaosa sürüklendi.

Avronun Bulgaristan ekonomisini çökerteceğini iddia eden aşırı milliyetçi Rusya yanlısı Vazrazhdane partisi oyların yaklaşık %14’ünü ve ülkenin 17 milletvekilinden üçünü kazandı.

Eski Başbakan Boyko Borissov liderliğindeki GERB partisinin iktidar koalisyonu kurabilmesi için en az iki ortağa ihtiyacı var.

Eurobarometer anketine göre Bulgar vatandaşlarının yalnızca %49’u avro bölgesine katılma taraftarı. Nüfusun %64’ü bu durumun fiyatların daha da artmasına yol açacağına inanıyor.

Enflasyon korkusu

Ukrayna’daki savaşın enerji ve gıda maliyetlerini artırması nedeniyle, Kovid-19 salgınından bu yana bazı AB ülkelerinde enflasyon yüzde 17’ye yükseldi.

Enflasyonu %2 civarında tutmakla görevli olan ECB, avroya aday ülkelerdeki enflasyonun, AB’nin en iyi performans gösteren ülkeleri olan Danimarka, Belçika ve Hollanda ile karşılaştırıldığında ne durumda olduğunu kontrol ediyor.

Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Romanya mevzuatlarını AB kurallarıyla uyumlu hale getirmemiş olmalarına rağmen euro ile kurda keskin dalgalanmaların önlenmesinin bir yolu olan döviz kuru mekanizmasına katılmamışlardır.

Haziran başında Romanya, Brüksel tarafından 2025’te %7 ile AB’deki en yüksek bütçe açığına sahip olacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.

Eleştiri, Bükreş’e bütçesini dengelemesi ve kamu sektörü vergi ve ücretlerinde reform yapması yönünde yıllardır yapılan uyarıların ardından geliyor.

Viktor Orban liderliğindeki Macaristan uzun süredir Avrupa şüpheciliğini sürdürüyor. Polonya’da bakanlar, Başbakan Donald Tusk’ın göreve gelmesinden bu yana Brüksel ile daha sıcak olan ilişkilere rağmen ülkenin para birimi zlotiyi terk etme konusunda hâlâ temkinli davranıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort