Cumartesi, Eylül 21

AstraZeneca kanser karşıtı ilaçlara yaptığı yatırımlarla borsada yükseliyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İlaç devi, deneysel yeni bir kilo verme ilacı üzerinde Çinli bir biyoteknoloji şirketi olan Eccogene ile ortaklık kurdu. Kilo verme pazarı şu anda Eli Lilly ve Novo Nordisk’in hakimiyetindedir.

REKLAM

İngiliz-İsveçli ilaç üreticisi AstraZeneca, Çarşamba günü 200,3 milyar £ (233,14 milyar €) değerlemeye ulaştı ve şu anda Birleşik Krallık borsasında böyle bir değere ulaşan tek şirket oldu.

Şirketin başarısı aynı zamanda kanser ilacı portföyünün devam eden başarısını da yansıtıyor. Çünkü şirketin kanser ilaçlarına yaptığı yatırımlar diğer şirketlere göre daha yüksek bir değerleme elde etmesine yardımcı oldu.

İlaç devi, son yıllarda geniş bir diyabet ve kanser ilacı portföyü geliştirdi ve yeni, daha gelişmiş kanser ilaçlarını piyasaya sürmek için çeşitli planlar yaptı. Şirketin amiral gemisi ilaçlarından biri olan Enhertu, meme kanseri ve diğer kanser türlerinin tedavisinde kullanılıyor.

Şirketin hisseleri, İcra Kurulu Başkanı (CEO) Pascal Soriot’un AstraZeneca’nın 2030 yılına kadar yıllık 80 milyar dolar (72,55 milyar euro) gelir elde etme hedefini açıklamasının ardından yılın başından bu yana %19’dan fazla arttı.

Bu, rakip Pfizer’in 2014 yılındaki başarısız devralma girişiminin ardından araştırma ve geliştirmeyi artırmaya odaklanan strateji değişikliğinin ardından geldi.

AstraZeneca, 2023’te yaklaşık 45,8 milyar dolarlık (41,55 milyar Euro) satışla uzun vadeli gelir hedeflerini aştı. Ayrıca 2030 yılına kadar 20 yeni ilacı piyasaya sürmeyi planladığını da duyurdu.

AstraZeneca kilo verme pazarındaki konumunu güçlendirmeyi hedefliyor

AstraZeneca, son aylarda Eli Lilly ve Novo Nordisk gibi ilaç devlerinin hakim olduğu zayıflama ilacı pazarına da girdi.

Şirket, deneysel yeni bir kilo verme ilacı için Çinli biyoteknoloji şirketi Eccogene ile yaklaşık 1,6 milyar £ (1,86 milyar €) değerinde bir anlaşma imzaladı.

Soriot, şirketin 2024 yarıyıl ve ikinci çeyrek kazanç basın bülteninde, “Bu yıl, büyümemize önemli ölçüde katkıda bulunması beklenen beş olumlu, potansiyel olarak çığır açıcı Faz III çalışmasını duyurduk” dedi.

“Bu yıldan bu yana, antikor ilaç konjugatları, bispesifik ilaçlar, hücre ve gen tedavileri, radyokonjugatlar ve kilo yönetimi ilaçları dahil olmak üzere çeşitli yıkıcı teknolojilerde cesaret verici ilerlemeler kaydetmeye devam ettik ve bunların hepsi bize olanak sağlama potansiyeline sahip. 2030’un ötesinde büyümek.”

Öte yandan şirket açısından her şeyin yolunda gittiğini söyleyemeyiz. AstraZeneca’nın Merseyside’daki şu anda 450 milyon £ (523,94 milyon €) yatırım gerektiren aşı üretim tesisi tehlikede olabilir.

Bu, İngiltere Hazinesi’nin proje için daha önce tahsis edilen devlet yardımı miktarını 65 milyon pounddan (75,69 milyon euro) 40 milyon pounda (46,58 milyon euro) düşürmeyi düşünmesinin ardından geldi.

Böyle bir durumda AstraZeneca, tesisi Fransa’ya taşıyabileceğini ve bunun İngiliz ilaç endüstrisine büyük bir darbe vuracağını ima etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş