İlk uyarı 2007 yılında Talib Abdulmuhsin'in çeşitli radikal görüşler dile getirdiği haberiyle geldi.
Suudi Arabistan'ın, Cuma akşamı Almanya'nın Magdeburg kentindeki Noel pazarına saldırı şüphesiyle Alman hükümetini daha önce üç kez uyardığı iddia edildi.
En az beş kişinin ölümüne, 200'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olan kazanın baş şüphelisinin, 2006 yılında Almanya'ya yerleşen Suudi Arabistan vatandaşı Talib Abdulmuhsin olduğu açıklandı.
Cuma akşamı olay yerinde yakalanan Abdulmuhsin'in, sosyal medyada İslam karşıtı içerikler paylaşan bir psikiyatrist olduğu öğrenildi.
CNN International'a konuşan isimsiz bir kaynak, Suudi yetkililerin Alman yetkilileri şüphe konusunda ilk kez 2007'de uyardığını söyledi. Kaynağa göre, Suudi yetkililerin Alman yetkililere Abdulmuhsin'in çeşitli türden radikal görüşler ifade ettiğini söylediği bildirildi.
Kaynak, Suudi Arabistan'ın söz konusu şahsı kaçak olarak değerlendirdiğini ve 2007 ile 2008 yılları arasında Almanya'dan iadesini talep ettiğini, ancak Alman yetkililerin, adamın geri dönmesi durumunda güvenliğinden endişe ettikleri için bu talepleri reddettiğini söyledi.
İddiaya göre Suudi yetkililer daha sonra Abdulmuhsin'in yurtdışında kendi siyasi görüşlerine karşı çıkan Suudileri taciz ettiğini bildirdi. Suudi Arabistan da Abdülmuhsin'in aşırı sağcı Alman partisi Almanya İçin Alternatif'in (AfD) destekçisi olduğunu ve bu partiyi radikal İslam karşıtı görüşleri nedeniyle desteklediğini bildirdi.
Sosyal medyada IŞİD militanı sanıldı
Başkent Berlin'in batısında yer alan Magdeburg, Saksonya-Anhalt eyaletinin başkenti olup yaklaşık 240.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. 19 Aralık 2016'da Berlin'de yaşanan bir başka olayda ise bir saldırganın Noel pazarına kamyonla girmesi sonucu 13 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.
2016 yılındaki saldırıyı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üstlenmişti.
Magdeburg saldırısının yöntemleri ile 2016'daki yöntemlerin benzerliği akıllara kökten dinci örgütü getirdi.
Sosyal medyada pek çok kişi bu saldırıyı şöyle anlattı: Ona göre IŞİD militanı olabilir.
Öte yandan Talib Abdulmuhsin'in yıllardır internette İslam karşıtı görüşler paylaştığı ortaya çıktı.
Hatta şüpheli, 2019'da FAZ'a verdiği röportajda kendisini “İslam'ın tarihteki en saldırgan eleştirmeni” olarak tanımlamıştı.
Suudi Arabistan vatandaşlarının Almanya'ya sığınma başvurusu yapmasına olanak tanıyan çevrimiçi bir platform oluşturan şüpheli, devletin “Suriyeli cihatçılara” sığınma hakkı verdiğini söyledi.
Alman yetkililerini “Avrupa İslamcılığı” olarak adlandırdığı şeyle mücadele etmek için yeterince çaba göstermemekle de suçlayan şüpheli, aynı zamanda Suudi kadınların ülkelerinden kaçmasına yardım eden bir aktivist olarak da tanımlandı.