Cumartesi, Eylül 21

Büyükşehir Belediyesi yangının yaralarını tedavi etmek için özel komisyon kurdu – GÜNDEM

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Yamanlar dağında çıkan yangının yaralarını sarmak için olağanüstü toplantı düzenledi. Mağdur vatandaşlara her türlü nakdi, ayni, lojistik ve insani yardımın ulaştırılması için bir komisyon kurulmasına oybirliğiyle karar verildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlık edecek. 2024 yılının ilk olağanüstü toplantısı olan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Ağustos akşamı başlayan Yamanlar Dağı başta olmak üzere diğer ilçelerde çıkan yangının ardından yapılacak çalışmalar için toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay başkanlığında toplanan Meclis gündeminde, yangın felaketinden zarar gören vatandaşlara gerekli desteğin sağlanması amacıyla komisyon oluşturulmasına ilişkin madde görüşüldü ve oybirliğiyle kabul edildi. Yardım için tam yetki verildi
Meclisteki siyasi grupların başkan yardımcıları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Deprem ve Afet Komisyonu üyelerinin yer alacağı komisyona Başkan Tugay başkanlık edecek. Komisyona, mağdur vatandaşlara her türlü parasal, ayni, lojistik ve insani yardımı sağlama konusunda tam yetki verildi.

“Bir sorun olduğu doğru”
Gündem maddesine ilişkin konuşan Başkan Dr. Cemil Tugay, şunları söyledi: “Yaşadığımız sorunun doğru değerlendirilmesi gerektiğini ve bunun için de hepimizin soruna objektif olarak bakması gerektiğini söylemek isterim. Bazen eksik ya da sorunlu bir şey var mı diye siyasi tartışmalara girebiliyoruz. Hepimiz bunun bir parçası olabiliriz. Ama sonuçta bu şehrimizdeki insanlarımızı başkalarından ayırmadan etkileyen bir sorundur. Bir sorun olduğu doğrudur. Hepimiz bir dizi büyük yangın yaşadık. Bu yangın tahmin ettiğimizden daha geniş bir alana yayıldı ve yerleşim alanlarını, çiftlikleri, işyerlerini etkiledi. Bunun telafisi ve burada oluşan yaraların sarılması İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve devletimizin birçok kurumunun sorumluluğundadır. Bu sorunun sorumluluğunu üstlenmeye hazır olduğumuzu defalarca söyledik” dedi. “Ziyaret ettiğim vatandaşlar büyükşehir belediyesinin desteğinden memnun”
Başkan Tugay, şunları söyledi: “Yangınlar devam ederken arkadaşlarımız yoğun çaba harcadı. Evlerinden tahliye edilen vatandaşların dışarıda kalmaması için onları misafirhanelere götürdük ve normal gıda ihtiyaçları karşılandı. Acil ihtiyaç durumunda gereken her şeyi yaptık. Ziyaret ettiğimiz tüm vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin desteklerinden memnun olduklarını söyledi. Evleri yanan, hayvanları telef olan, çatıları, bahçeleri, tarlaları yanan çok sayıda vatandaşımız var. Durum netleştiğinde sosyal yardımları artıracağız” dedi. “Konut ihtiyacının karşılanması için hızlı bir şekilde harekete geçilmesini diliyorum.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanan evlerin yeniden yapılacağı yönündeki açıklamasını memnuniyetle dinlediğini söyleyen Başkan Tugay, şunları söyledi: “Bu yöndeki isteklilik bizi de memnun edecektir. Gecikmelerin yaşanmaması ve insanların barınma ihtiyaçlarının bir an önce karşılanması için hızlı aksiyon alınmasını diliyorum. “Biz üzerimize düşeni yapacağız” dedi. “Tüm İzmir, tüm Türkiye bizden bunu bekliyor”
Tahrip edilen ormanların yeniden yeşertilmesi için yol haritasını anlatan Başkan Tugay, şunları söyledi: “Yanmış alanları onarma, ormanları, bahçeleri yeniden yaratma iradesini ortaya koymalıyız. Bütün İzmir, bütün Türkiye bizden bunu bekliyor. O bölgeleri ağaçsız bırakmaya, bahçeleri eski haline döndürmemeye niyetli değiliz. Bunu kimsenin vicdanı kabul etmez. Ekolojik olarak buna ihtiyacımız var. Yamanlar Dağı İzmir’in kuzey akciğerlerinden biriydi. Yaşadığımız her felaketle daha da kötüleşen bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Yaşadıklarımız yüksek sıcaklıkların ve kuraklığın sonucudur. Körfez suyu aynı zamanda tarihindeki en yüksek sıcaklığa sahiptir. 29 dereceye ulaştı. Bu alanları yeşillendirmezsek şehrimizin durumu daha da kötüleşecek. Bu alanları akıl ve bilimle yeşillendirmemiz gerekiyor. Efemçukuru gibi daha önceki yangınlarda kaybettiğimiz bitki dokusunun yerine yenisi getirilmedi. Fidan dikme kampanyası vardı ama bu fidanlar filiz vermedi. Yeni bir çalışma yapmamız gerekiyor. Türkiye’de arkadaşlarımız orman mühendisliği, ziraat mühendisliği, botanik gibi alanlarda çalışıyorlar. Bu Cuma günü orman mühendisliği eğitmenleri genç gönüllü mühendislerle eğitim alacak ve eğitimin ardından sahaya çıkacaklar. Yanan ağaçlarla ilgili değerlendirme yapacaklar” dedi. “Yanırsa sonra ağaç dikeriz diye düşünmemeliyiz.”
Başkan Tugay, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde yanarsa daha sonra ağaç dikeriz diye düşünmemeliyiz. Yangınların başlamasını önlemek veya başladıktan sonra en kısa sürede söndürüp yayılmasını durdurmak için almamız gereken önlemler konusunda aklımızı çalıştırmamız, çok daha hazırlıklı olmamız ve daha güçlü olmamız gereken bir dönemde yaşıyoruz. Burada herhangi bir kişi veya kurumun sorumlu olduğunu düşünmemenizi tavsiye ederim. Hepimiz sorumluyuz. Bunu genel bir özeleştiri olarak kabul edelim. Herkesin kusurunu veya hatasını düzeltmeliyiz. Hepimizin ders alması gereken bir felaket yaşadık. Bugün vatandaşlarımızın yaralarının sarılması isteğimizi dile getirmek için toplandık. Ancak göstermemiz gereken diğer önemli irade de önümüzdeki gün, ay ve yıllarda yaşanabilecek yangınlara karşı daha fazla önlem almamız gerektiğidir.” Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş