Pazar, Eylül 22

Tasavvuf kültürüne adanan ilk müze Paris’in banliyösünde açılıyor

Müze, tasavvuf sanatının tarihsel katkılarının sergilendiği koleksiyonu ve çağdaş sanat sergileriyle dikkat çekiyor.

REKLAM

Tasavvuf sanatına ve kültürüne adanan ilk müze olan Musee d’Art et de Culture Soufis MTO (MACS MTO), Fransa’nın başkenti Paris’in Chatou banliyösünde 28 Eylül’de kapılarını ziyaretçilere açıyor.

Müze, Sufi sanatı ve kültürel objelerden oluşan kalıcı bir koleksiyonun yanı sıra çağdaş sanat sergileri, konferanslar, etkinlikler ve atölyelerden oluşan bir program sunacak. Bu koleksiyon, Sufizm’in tarih boyunca sanata ve küresel kültüre yaptığı katkıları sergileyecek.

Mevlana Celaleddin-i Rumi ve Hafız-ı Şirazi’den ilham alan müzik geleneklerinden, Feridüddin Attar’ın yazılarından uyarlanan icra ve tablolara kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak. Koleksiyonun büyük çoğunluğu 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanırken en eski eserler Ahameniş Pers İmparatorluğu’na (M.Ö. 550-330) aittir.

Müze, üç katta toplam 600 m2 sergi alanına yayılmıştır. Aynı zamanda bir Sufi bahçesi ve arşiv araştırma kütüphanesi de bulunmaktadır.

Koleksiyonda yer alan heykeller, mekana özel enstalasyonlar, müzik, tekstil, hat sanatı, el yazmaları, seramikler, ayna mozaikler gibi pek çok obje ve eser, tasavvufta önemli sembolik anlamlar taşıyor. Bunlar arasında en göze çarpanı, derviş seyahat aksesuarından modellenen büyük keşkül-ü granit fakir vazodur (1974–76).

Heykel, MTO Shahmaghsoudi İslam Tasavvuf Okulu’nun 41. Üstadı Hazrat Shah Maghsoud Sadegh Angha tarafından Sufi numerolojisi (cafir) ile tasarlandı. Keşkul kapları, deniz yolculuklarında meyve kabuklarından yapılan bağış kapları gibi, sufilerin manevi arınma ve aydınlanma yolculuğunu simgelemektedir.

Müzenin açılış sergisi “Le Ciel interterieur” (“İç Gökyüzü”), Sufi değerleri ve manevi düşünceyle bağlantılı yedi uluslararası çağdaş sanatçının eserlerine yer veriyor. Eserler tasavvuf sanatı ve kültürü koleksiyonu kapsamında sergilenecek.

Musee d’Art et de Culture Soufis MTO’nun direktörü Alexandra Baudelot şunları söyledi: “Müze, din veya inanç ne olursa olsun izleyiciler ve sanatçılar arasında diyalog için bir alan yaratıyor. “Koleksiyonumuzun genişletilmesi, çeşitli programlarımız ve çağdaş sanatçılarla olan işbirliklerimiz sayesinde, Sufizm’in kültürel ifadelerini daha geniş anlamda anlama ve bunlarla daha geniş bir şekilde ilgilenme fırsatları sunmayı umuyoruz” dedi.

Müze, Seine nehrinin kıyısında, Paris’in Chatou banliyösündeki tarihi Ile des Impressionnistes’e bakan 19. yüzyıldan kalma bir binada yer almaktadır. Tanınmış Fransız set tasarımcıları Atelier Maciej Fiszer ve mimarlar Ducatillion Gimel, binanın kapsamlı restorasyonunu yöneterek burayı erişilebilir ve çevre dostu bir kültürel alan haline getirdi.

Yeniden tasarlayın; Ayrıca binanın cephelerindeki duvar ve tavan dekorasyonları, mozaik zeminler, neoklasik yatak başlıkları ve lacivert mavi gibi orijinal özellikler de korunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu istanbul masöz
Antalya Haber
meritking casibom giriş