Hollanda’daki Catharijneconvent Ulusal Müzesi’nin ülkedeki ibadethane ziyaretlerini artırmak amacıyla başlattığı “Hollanda’nın En Büyük Müzesi” projesi kapsamında yer alan farklı dinlere ait ibadethaneler, kültür ve sanat alanında hizmet veriyor. proje kapsamında.
Proje için özel olarak seçilen ibadethaneler, mimari ve kültürel yapısına göre değerlendiriliyor.
Proje kapsamında ziyaretçiler, bilgilendirme broşürleri eşliğinde belirli gün ve saatlerde camiyi ziyaret ederek Türkiye’nin dini geleneği ve kültürel mirasıyla tanışma fırsatı bulacak.
Ulu Cami’de düzenlenen resmi törene, Türkiye’nin Amsterdam Başkonsolosu Mahmut Burak Ersoy, Lahey Din Hizmetleri Meclis Üyesi Prof. Dr. Haluk Songur, HDV Başkanı Muhlis Koç, Yücel Başkanı Yücel katıldı. Aydemir Ulu Cami Vakfı, Ulusal Müze Catharijneconvent Müdürü Anique de Kruijf ve ekibi ile çok sayıda ziyaretçi katıldı.
Resmi törende yapılan konuşmaların ardından taraflar, Ulu Cami’nin Hollanda’nın müze projesine katılmasını öngören sözleşmeyi imzaladı.
Ersoy, burada yaptığı konuşmada, 2024 yılının Hollanda’ya göçün 60’ıncı yıl dönümü olacağını belirterek, şunları söyledi: “60 yıl uzun bir yolculuk, uzun bir hayat yolculuğu. Yaşlılarımızın Hollanda ekonomisine, Türk ekonomisine ve sosyal hayatına büyük etkisi var.” Bunlar ölçülebilir ve ölçülemez katkılardır.” ” dedi.
60 yıl önce Hollanda’ya göç edenlerin ekonomiye katkılarının yanı sıra kalıcı iş bıraktıklarına dikkat çeken Ersoy, şöyle konuştu: “Camilerimiz en önemlileri arasında yer alıyor. Camilerimiz sayesinde yaşamdaki kullanılmayan, sahipsiz pek çok alanı dönüştürüyoruz. diğer çalışmalarımızla birlikte mekanlar ve cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Yeni cazibe merkezleri de inşa ediyoruz.” ” dedi.
Ersoy, “Ulu Cami, Utrecht şehrinin kalbinde yer alıyor. Hem şehre, hem İslam’a, hem de kültürel yapımıza yakışan bir mimariye sahip. Çok güzel bir yapı.” değerlendirmesini yaptı.
Önemli bir güne imza attıklarını vurgulayan Songur, şöyle konuştu: “Temmuz ayında Almelo şehrinde HDV’ye bağlı Yunus Emre Müzesi’nin ardından Ulu Cami’nin Hollanda’nın en büyük müzesi projesine dahil edilmesinden büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin Yüzüncü Yılı Gelecekte, “Bu projeye daha çok caminin dahil edileceğine inanıyorum” dedi.
HDV Başkanı Koç, camilerin şehirlere ve mimariye, cami içi ve dışındaki sosyal ve kültürel faaliyetlere renk kattığını vurgulayarak, şöyle konuştu: “Bütün camilerimizin kapıları huzur, sükunet ve maneviyat arayan insanlara her zaman açıktır. Camilerimizin yüzde 50’si Hollanda’nın en büyük müzesi kapsamına giriyor.” “Ziyaretçilerine farklı bir vizyon sunuyor. Hollanda’nın en büyük müzesine, bu zenginliklerin kamuoyuna görünür hale getirilmesindeki katkılarından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.
Aydemir, tarihi bir gün yaşadığını da belirterek, “Kültür, din, tarih ve teknoloji arasında bir köprü kuruyoruz. Hem İslam toplumu hem de Utrecht kenti için yeni bir dönem başlatıyoruz.” dedi.
Ulu Cami’nin sadece ibadethane olmadığını vurgulayan Aydemir, şöyle konuştu: “Camimiz aynı zamanda çeşitli toplulukları birleştiren bir yer, tarihi ve kültürel bir merkezdir. Aynı zamanda insanların ibadet etmek, bilgi edinmek ve destek olmak için toplandığı muhteşem bir mekandır. birbirine göre.” dedi.
De Kruijf, Mescid-i Haram’ın Hollanda’nın en büyük camisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yurtdışına tatile gittiğinizde ibadethaneleri, farklı dinlerin camilerini ziyaret ediyorsunuz ancak Hollanda’da bu pek olmuyor. Ülkemizde ibadethane ziyaretlerinin sayısı artarken, Hollanda’nın en büyük camisi ziyaret ediliyor.” “Müze projesini başlattık.” dedi.
Hollanda’nın en büyük müzesi projesinde ülkenin farklı dinlerine ait toplam 22 ibadethane yer alıyor. Bunlardan ikisi, Utrecht kentindeki HDV bağlantılı Ulu Cami ve Almelo kentindeki Yunus Emre Camii’dir.